ORSÓTÉSZTA FÜSTÖLT TŐKEHALLAL ÉS TOJÁSMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, sütő, sütőtál, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, lerakás/rétegezés, rántás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, törés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg darabolt füstölt tőkehalfilé
50 dkg orsótészta
2 db keményre főzött tojás
5 dkg liszt
1 csipet reszelt szerecsendió
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
6 és ¼ dl tej
2 evőkanál vaj
3 evőkanál tejszín
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A tőkehaldarabokat a tálba helyezzük, és ráöntjük a tejet (1. kép). 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

A levét egy kancsóba leöntjük, ügyelve, hogy a halat ne törjük össze.

2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és apránként hozzáadjuk a megtartott főzőlét. Sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a szerecsendiót (2. kép). Hozzáadjuk a tejszínt, a petrezselymet és a pépesre zúzott kemény tojást.

3. Egy nagy lábosban sós vizet forralunk, beletesszük a tésztát, a citromlevet, és éppen csak puhára főzzük (al dente).

4. A tésztát leszűrjük, és elosztjuk a sütőtálban lévő hal tetején (3. kép). Ráöntjük a mártást, és 10 percre visszatesszük a sütőbe.

5. A tálat főtt újburgonyával és céklával díszítjük.

Bármilyen tésztát használhatunk, akár pennét, akár kagylótésztát vagy rigatonit.