BISCOTTI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, konyhai mérleg, konyhai robotgép, mozsár, sütő, sütőforma, sütőpapír, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, gőzölés, kikeverés, pirítás, sütés, törés

Adag: 1 sütőforma (40 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg törökmogyoró
5 dkg hámozott, durvára tört mandula
4 db tojás
25 dkg kristálycukor
1 teáskanál só
2 csepp vaníliaaroma
1 db héja, reszelt narancs
1 db héja, reszelt citrom
40 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
A beforgatáshoz:
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg kristálycukor
A kikenéshez:
kevés liszt
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm oldalhosszúságú, szögletes sütőformát kivajazunk (vagy sütőlemezen dupla rétegű, magasra hajtogatott sütőpapírral két oldalról lehatároljuk a kívánt felületet). A sütőforma alját sütőpapírral kibéleljük, az oldalaira vékony lisztréteget hintünk. Hűtőszekrénybe állítjuk, míg a vaj megdermed. Egy edényt félig megtöltünk vízzel, felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. 3 tojást a cukorral, a sóval, a vaníliaaromával, a reszelt citrom- és narancshéjjal keverőtálba tesszük. A vizes edény peremére, a gőzölgő víz fölé ültetjük, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érintkezzen a forró vízzel. A tojásos masszából elektromos habverővel sűrű krémet verünk. A tálat leemeljük a főzőedényről, a masszát továbbverjük, míg levegős és habos lesz.

2. A lisztet a sütőporral és az őrölt szegfűszeggel összeszitáljuk, apránként a tojásos masszához adjuk. Mielőtt az összes lisztet beledolgoznánk, hozzáadjuk a finoman megpirított mandulát és mogyorót, alaposan elvegyítjük a tésztával.

A tésztát egyenletesen elosztjuk a sütőforma alján, megkenjük a negyedik felvert tojással. A sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

3. A sütő hőmérsékletét 140 °C-ra csökkentjük. Amikor a tészta kihűlt, három egyforma darabba, majd azok mindegyikét 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. A vágásfelületükkel a sütőlemezre fektetett szeleteket további 30 percig sütjük, míg aranybarna színt kapnak és száraznak tűnnek.

4. A cukrot az őrölt szegfűszeggel összekeverjük, tálcára vagy egy nagyobb darab sütőpapírra szórjuk. A még meleg biscottit leválasztjuk a sütőlemezről, és megforgatjuk a fűszeres cukorban.

10 dkg apróra vágott aszalt sárgabarackot is adhatunk a mogyoró és mandula mellé.

A cukrot, amibe a kétszersülteket forgatjuk, szegfűszeg helyett őrölt fahéjjal is ízesíthetjük.

A biscotto szó szerint kétszersültet jelent. Az apró fűszeres kekszek tejes vagy gyümölcsfagylaltokhoz éppúgy illenek, mint gyümölcskompóthoz vagy egy csésze kávéhoz. Hagyományosan kellemes borhoz kínálják, amelybe bele is mártogatják a ropogós falatokat.
A mogyorót és a mandulát sütőlemezre szórjuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben 3-5 percig pirítjuk, ügyelve arra, hogy meg ne égjen.