PALACSINTAFELFÚJT Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 55 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Eszközök: habüst, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, műanyagfólia, palacsintasütő, sütő, tepsi, vastagfalú lábas
Eljárások: forralás nélküli főzés, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, pihentetés, sütés
Adag: 9 darab
vagy
Elkészítés:
1. A palacsintához a cukrot meg a vaníliás cukrot a liszttel és csipetnyi sóval összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A simára kevert tojást beleöntjük, majd a tej felével apránként összedolgozzuk. Ha már sima, a többi tejet is beleöntjük, és habverővel addig verjük, amíg már nincs benne apró rög. Folpackkal letakarva legalább egy óráig pihentetjük, de még jobb, ha egy éjszakán át állni hagyjuk.
2. A palacsintasütőben egy kevés vajat olvasztunk, és kis merőkanálnyi tésztát beleöntve, a sütőt „megringatjuk”, hogy szép vékony palacsintává terüljön. 1 percig közepes lángon sütjük, majd palacsintaforgatóval vagy széles pengéjű késsel megfordítjuk, és a másik felét fél perc alatt megsütjük. A kisült palacsintákat porcukorral meghintjük, és egymásra fektetjük. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük.
3. A töltelékhez a cukrot 4 tojássárgájával habosra verjük, a keményítőt beledolgozzuk, majd a megmelegített tejet állandóan kevergetve apránként belecsurgatjuk. Kis lángon, habverővel erőteljesen verve krémmé főzzük. A tűzről lehúzva az alkoholt is beleöntjük, és folpackkal letakarva kihűtjük.
4. 5 tojásfehérjét habbá verünk, és evőkanállal a krémbe forgatjuk.
5. Minden palacsinta egyik felére krémet mérünk, és a másik, üres felét ráhajtjuk, de a szélüket nem nyomjuk össze. Kissé kizsírozott tepsire fektetjük, és a sütőben 10-15 percig sütjük. Önmagában is kitűnő, de kínálhatunk hozzá csokoládé- vagy gyümölcsmártást is.