Thai piros sertés-curry Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely, wok
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, főzés, párolás, pirítás

Adag: 2-3 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 teáskanál thai piros currypaszta
50 dkg sertésszűz
2 evőkanál halszósz
1 teáskanál nádcukor
4 dl kókusztej
3 dl zöldségleves
1 evőkanál gyömbér
40 dkg pálmaszív
25 dkg ceruzabab
1 evőkanál napraforgóolaj
igény szerint risoni
maréknyi koriander
maréknyi bazsalikom
igény szerint só

Elkészítés:

1. Főzzük a végeitől megfosztott ceruzababot 5 percig sós vízben, majd öblítsük le és folyassunk rá hideg vizet. Hevítsük fel wokban az olajat, tegyük bele a currypasztát, és az apróra vágott friss gyömbért, óvatosan pirítsuk addig, amíg az olaj különválik.

2. Tegyük bele a vékonyra szeletelt sertéshúst és a zöldséglevest, forraljuk fel, azután gyöngyözve főzzük 5 percig.

3. Adjuk hozzá a halszószt, a világos nádcukrot, a konzerv kókusztejet, a leszűrt, leöblített és felszeletelt pálmaszívet, a zöld citrom héját és levét, és ismét gyöngyözve főzzük még 5 percig, félidőben tegyük bele a ceruzababot is. Szórjuk a tetejére a bazsalikom- és korianderleveleket, és főtt rizstésztával tálaljuk.

Tekintettel arra, hogy a zöldbabot, az előfőzés után még főzzük, teljesen felesleges a hűtésével vesződni.

Zöldségalaplé

150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
5 dkg só
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.