Paprikás sertészűz Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, párolás, pirítás

Adag: 1 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg sertésszűz
2 evőkanál pirospaprika
3 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 dl húsleves
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl tejszín

Elkészítés:

Hevítsük fel az olajat serpenyőben, és időnként megkeverve pirítsuk benne a vékonyan felszeletelt vöröshagymát 10-15 percig, amíg megpuhul, és kissé megbarnul. Vágjuk a húst falatnyi darabokra, aztán tegyük palacsintasütőbe, és elég nagy lángon, kevergetve, pirítsuk barnára. Szórjuk rá a pirospaprikát, majd öntsük hozzá a levest, és forraljuk fel.

Fedjük le a serpenyőt, és pároljuk a húst puhára 30-35 perc alatt. Keverjük bele a tejszínt, és főzzük vele 2 percig. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott, friss petrezselyemzölddel, kínáljunk hozzá rizst és zöld színű párolt zöldséget.

Egyszerűen elkészíthető, finom étel karamellizált vöröshagymával és tejszínnel.
Maradék húslevessel vagy húsleveskockával is készíthető.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.