Serpenyős sertésszűz Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, párolás, pirítás

Adag: 2-3 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg sertésszűz
1 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
Körethez:
igény szerint rizs
Panírozáshoz:
1 evőkanál finomliszt
2 teáskanál rozmaring
igény szerint só
Pároláshoz:
3 dl zöldségleves
Sütéshez:
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1. Vágjuk ujjnyi vastag szeletekre a sertésszüzet. Tegyük a lisztet és a szárított rozmaringot műanyag zacskóba, sózzuk, borsozzuk, és rakjuk bele a kis hússzeleteket is. Rázogassuk, hogy a liszt egyenletesen bevonja a húst, és süssük 3-4 perc alatt aranybarnára mindkét oldalát, s közben egyszer fordítsuk meg. Vegyük ki a serpenyőből.

2. A serpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, és kb. 2 perc alatt pirítsuk puhára a felszeletelt apró fejű gombát. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és tegyük vissza a húst is a zacskóban maradt liszttel együtt.

3. A levest állandó kevergetés közben fokozatosan adjuk hozzá, és forraljuk fel. Gyöngyözve főzzük még 5 percig, vagy addig, amíg a hús is készre puhul. Rizzsel vagy burgonyapürével és párolt zöldséggel tálaljuk.

Pikánsabb lesz a hús mártása, ha a zöldségleves felét vörös- vagy fehérborral helyettesítjük.

Zöldségalaplé

150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
5 dkg só
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.