Serpenyős sertésszűz Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, párolás, pirítás
Adag: 2-3 főre
Elkészítés:
1. Vágjuk ujjnyi vastag szeletekre a sertésszüzet. Tegyük a lisztet és a szárított rozmaringot műanyag zacskóba, sózzuk, borsozzuk, és rakjuk bele a kis hússzeleteket is. Rázogassuk, hogy a liszt egyenletesen bevonja a húst, és süssük 3-4 perc alatt aranybarnára mindkét oldalát, s közben egyszer fordítsuk meg. Vegyük ki a serpenyőből.
2. A serpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, és kb. 2 perc alatt pirítsuk puhára a felszeletelt apró fejű gombát. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és tegyük vissza a húst is a zacskóban maradt liszttel együtt.
3. A levest állandó kevergetés közben fokozatosan adjuk hozzá, és forraljuk fel. Gyöngyözve főzzük még 5 percig, vagy addig, amíg a hús is készre puhul. Rizzsel vagy burgonyapürével és párolt zöldséggel tálaljuk.
Zöldségalaplé
A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.