AMERIKAI ALMÁS LEPÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, nyújtófa, sütő, tortaforma, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, sütés, töltés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
kevés porcukor
A tésztához:
35 dkg finomliszt
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
 dl víz
18 dkg kockára vágott vaj
A töltelékhez:
80 dkg alma
1 kiskanál őrölt fahéj
4 dkg kockára vágott vaj
1 evőkanál citromlé
13 dkg kristálycukor
2 és fél evőkanál liszt
1 kiskanál reszelt szerecsendió

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.

2. A töltelékhez az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kicsumázzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval meg liszttel összekeverjük, és csipetnyi sóval, citromlével ízesítjük.

3. A tészta felét meglisztezett deszkán 2,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk.

4. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat ráhintjük. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a két tészta szélét összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, meg-megcsavarva a tészta szélére koszorú alakban fektetjük, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz itt elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük, és a porcukorral megszórjuk. A forró sütőbe téve 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Az első amerikai telepesek nemcsak az almatermelés módját, de az óhaza almás lepényének a receptjét is magukkal vitték. Így vált az angol „apple pie” jellegzetesen amerikai süteménnyé.