AMERIKAI ALMÁS LEPÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, nyújtófa, sütő, tortaforma, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, sütés, töltés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.
2. A töltelékhez az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kicsumázzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval meg liszttel összekeverjük, és csipetnyi sóval, citromlével ízesítjük.
3. A tészta felét meglisztezett deszkán 2,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk.
4. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat ráhintjük. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a két tészta szélét összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, meg-megcsavarva a tészta szélére koszorú alakban fektetjük, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz itt elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük, és a porcukorral megszórjuk. A forró sütőbe téve 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában, melegen vagy hidegen tálaljuk.