RAKOTT TÉSZTA BÁRÁNYHÚSSAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, lábas, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, lerakás/rétegezés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A padlizsánszeleteket megsózzuk, és 45 percre félretesszük.
2. A mártáshoz egy nagy serpenyőben felforrósított olajban 3-4 percig pirítjuk a hagymát és a zellert. Hozzáadjuk a darált húst, és barnára pirítjuk. Közékeverjük a mártás többi hozzávalóját, és 20 percig főzzük.
3. A padlizsánszeleteket leöblítjük, szárazra töröljük. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 evőkanál olajat, kisütjük a padlizsánszeleteket, mindkét oldalán 4-4 percig (1. kép). A serpenyőből kivesszük, és jól lecsöpögtetjük.
4. A tésztát egy fazék forrásban lévő sós vízben, amelybe olajat is tettünk, éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, melegen tartjuk.
5. Megmelegítjük a besamelmártást. Belekeverjük a cheddar sajtot (2. kép), majd a mártás felét a tészta közé vegyítjük.
6. Kivajazott tűzálló tálban rétegezzük a tésztát, a mártásos húst, a padlizsánt (3. kép). A maradék sajtos mártást a tetejére öntjük. Megszórjuk parmezánnal, és 25 percig sütjük 180 °C-ra előmelegített sütőben. Melegen is, hidegen is finom.
BESAMELMÁRTÁS
1. A tejet serpenyőbe öntjük, és a hagymaszeletet, a babérlevelet meg a borsot belerakva felforraljuk. A tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk.
2. A tejet átszűrjük, az ízesítőket kidobjuk. A vajat felolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, és 1 percig a tűzön kevergetve megpezsegtetjük, halványsárgára sütjük.
3. A tűzről lehúzva a tejet apránként, minden adagot gondosan eldolgozva beleöntjük, simára keverjük. Ha már valamennyi tejet beledolgoztuk, a tűzre visszatesszük, és addig kevergetjük, amíg sűrű, krémes nem lesz. Még 1 percig főzzük, és megsózzuk, megborsozzuk.