RAKOTT TÉSZTA BÁRÁNYHÚSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, lábas, reszelő, séfkés, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, lerakás/rétegezés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg orsótészta
6 dl besamelmártás
5 evőkanál olívaolaj
1 db vékonyra szeletelt padlizsán
3 dkg reszelt parmezán sajt
7 dkg reszelt cheddar sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tál kikenéséhez:
ízlés szerint vaj
A bárányhúsos mártáshoz:
45 dkg darált bárányhús
1 ⅔ dl csirkehúsleves
1 teáskanál szárított oregánó
2 szál vékonyra szeletelt szárzeller
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál sűrített paradicsom
16 dkg lecsepegtetett, durvára vágott szárított paradicsom
1 nagy apróra vágott hagyma
1 evőkanál vörösborecet
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A padlizsánszeleteket megsózzuk, és 45 percre félretesszük.

2. A mártáshoz egy nagy serpenyőben felforrósított olajban 3-4 percig pirítjuk a hagymát és a zellert. Hozzáadjuk a darált húst, és barnára pirítjuk. Közékeverjük a mártás többi hozzávalóját, és 20 percig főzzük.

3. A padlizsánszeleteket leöblítjük, szárazra töröljük. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 evőkanál olajat, kisütjük a padlizsánszeleteket, mindkét oldalán 4-4 percig (1. kép). A serpenyőből kivesszük, és jól lecsöpögtetjük.

4. A tésztát egy fazék forrásban lévő sós vízben, amelybe olajat is tettünk, éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, melegen tartjuk.

5. Megmelegítjük a besamelmártást. Belekeverjük a cheddar sajtot (2. kép), majd a mártás felét a tészta közé vegyítjük.

6. Kivajazott tűzálló tálban rétegezzük a tésztát, a mártásos húst, a padlizsánt (3. kép). A maradék sajtos mártást a tetejére öntjük. Megszórjuk parmezánnal, és 25 percig sütjük 180 °C-ra előmelegített sütőben. Melegen is, hidegen is finom.

BESAMELMÁRTÁS

2 dl tej
3 dkg vaj
1 szelet vöröshagyma
1 db babérlevél
6 szem bors
1 evőkanál liszt
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

1. A tejet serpenyőbe öntjük, és a hagymaszeletet, a babérlevelet meg a borsot belerakva felforraljuk. A tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk.

2. A tejet átszűrjük, az ízesítőket kidobjuk. A vajat felolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, és 1 percig a tűzön kevergetve megpezsegtetjük, halványsárgára sütjük.

3. A tűzről lehúzva a tejet apránként, minden adagot gondosan eldolgozva beleöntjük, simára keverjük. Ha már valamennyi tejet beledolgoztuk, a tűzre visszatesszük, és addig kevergetjük, amíg sűrű, krémes nem lesz. Még 1 percig főzzük, és megsózzuk, megborsozzuk.