Borjúmáj vegyes gombával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: keverőtál, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, párolás, pirítás, sütés

Adag: 1 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg vegyes gomba
30 dkg borjúmáj
1 csokor petrezselyemzöld
3 dl húsleves
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
igény szerint burgonyapüré

Elkészítés:

1. Forgassuk a májszeleteket a sózott, borsozott lisztbe. Hevítsünk fel serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat.

2. Tegyük bele a májszeleteket, és mindkét oldalukat pirítsuk 30-30 másodpercig, hogy kicsit barnulni kezdjenek. Vegyük ki és tegyük félre őket.

3. Öntsük a maradék olajat is a serpenyőbe, és pirítsuk 2-3 percig az erdei vagy más vegyes gombát és az apróra vágott fokhagymát is.

4. Öntsük rá a levest, és tegyük vissza a májat. Forraljuk 1-2 percig. Keverjük bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, és sózzuk, borsozzuk meg. Burgonyapürével tálaljuk.

Burgonyapürével tálaljuk.
A gomba pirítása a következőképpen célszerű: a gombát forró zsiradékba tesszük és megsózzuk. Ekkor a gomba kiadja levét, amiben megpárolhatjuk (víz nem szükséges), majd zsírjára pirítjuk. Így készítve finomabb lesz.
Természetesen elkészíthető csirkemájból is. Látványosabban tálalható, ha a májragura nyomjuk habzsákból a burgonyapürét és a sütőben kicsit rápirítjuk.
Vagy egy csomag vegyes gombát használjunk, vagy pedig keverjük el a hagyományos gombát az erdeivel.

Burgonyapüré

300 dkg burgonya
8 dkg vaj
10 dl tej
3 dkg só

A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, lecsepegtetjük, azonnal, még forrón áttörjük. Hozzáadjuk a forró tejet, vajat morzsolunk bele, és közben mérsékelt tűzön állandóan keverjük.