TOJÁSOS TÉSZTA MARHAHÚSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: séfkés, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, habarás, hámozás, julienre vágás, kimagozás, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg ázsiai tojásos tészta
35 dkg csíkokra vágott vesepecsenye

vagy

35 dkg csíkokra vágott marhahátszín
2 és fél dl szójacsíra
1 diónyi hámozott, finomra vágott gyömbérgyökér
1 db kimagozott, vékonyra szeletelt piros húsú kaliforniai paprika
5 db Julienre vágott hagyma
2 evőkanál dióolaj
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
10 dkg szeletelt csiperkegomba
1 evőkanál szezámolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint zöld hagyma
A sűrítéshez:
5 evőkanál száraz sherry
1 evőkanál kukoricaliszt
1 teáskanál barna cukor
2 evőkanál szójaszósz

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban vizet forralunk, kissé megsózzuk. Beletesszük a tésztát, és a csomagon szereplő utasításban megadott ideig főzzük. Leszűrjük, s félretéve melegen tartjuk.

2. Előmelegített wokban felforrósítjuk az olajat, állandó keveréssel 1 percig pirítjuk a kb. 2,5 cm-es csíkokra vágott gyömbért, a hagymát (1. kép), a fokhagymát. Hozzáadjuk az ereitől megfosztott paprikát, a gombát, a húst (2. kép), kevergetve 4 percig pirítjuk, majd fűszerezzük.

3. Összevegyítjük a kukoricalisztet, a sherryt és a szójaszószt egy kis tálban, majd beleöntjük a wokba (3. kép). Beleszórjuk a cukrot és az összes hozzávalót, még 2 percig sütjük folyton keverve.

4. Hozzáadjuk a szójababcsírát, a tésztát és a szezámolajat, 1 percig kevergetve pirítjuk a wokban, majd áttesszük egy tálalóedénybe, és hagymacsíkokkal díszítve kínáljuk.

A kínai tojásos tészta teljesen azonos összetételű egy magyar 6-8 tojásos száraztésztával. Alakja többnyire megegyezik a mi hosszúmetéltünkkel.
Mivel a dióolaj hő hatására keserűvé válik, a szezámolajjal célszerű kezdeni a kínai konyhára jellemző nagy hővel történő pirítást. A dióolajjal a főzés végén ízesítsük az ételt.
Ha nincs wokunk, ezt az ételt egy serpenyőben is elkészíthetjük. Előnyösebb azonban a wok, legömbölyített aljában ugyanis jobban eloszlik a meleg, így könnyebb benne állandóan keverve pirítani.