Csirkeszárnyak paradicsomos marinádban Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  olcsó

Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, serpenyő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kikeverés, marinálás, pácolás, pirítás, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db hámozott, kockára vágott paradicsom
100 dkg csirkeszárny
5 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál őrölt római kömény
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 ¾ dl olívaolaj
1 evőkanál finomra vágott bazsalikom

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A fokhagymát és a római köményt egy lapos tálban elkeverjük 1 evőkanál olívaolajjal. A csirkeszárnyak végét levágjuk (kidobjuk vagy félretesszük, például csirkealapléhez). A csirkeszárnyakat egyenként megforgatjuk az olajos keverékben, hogy egyenletes rétegben vonja be a húst. Folpackkal letakarva, hűtőbe téve mintegy 15 percig a páclében hagyjuk.

2. A maradék olajból 3 evőkanálnyit egy vastag aljú serpenyőben felforrósítunk. A csirkeszárnyat sűrűn megforgatva, több adagban aranyszínűre pirítjuk. Utána áttesszük a húsokat egy sütőedénybe, és 10-15 perc alatt jól átsütjük. Akkor van kész, ha a legvastagabb helyre szúrt késhegy nyomán tiszta húslé szivárog a szárnyakból.

3. Közben a marinádhoz a maradék olajat összekeverjük a fehérborecettel és a bazsalikommal, majd beleforgatjuk a hámozott, kimagozott és felkockázott paradicsomot is.

4. A csirkeszárnyakat húsfogó csipesszel átemeljük egy nem fémből készült tálalóedényre, és meglocsoljuk a marináddal. Folpackkal befedve hűlni hagyjuk, majd 4 órára behűtjük. A tálalás előtt 30-60 perccel vesszük ki a hűtőszekrényből, és szobahőmérsékletűen tálaljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.