Tengeri leves thai módra Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető drága
Eszközök: kés, szűrő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Az alaplét a hosszában félbevágott citromfűvel, a zöldcitromhéjjal, a kb. 5 cm-es felszeletelt gyömbérrel és a chilikrémmel a wokba tesszük. Éppen csak felforraljuk, majd fedő alatt 10-15 percig kis lángon főzzük.
2. A újhagymát hosszában félbevágjuk, majd keresztben nagyon vékonyra szeleteljük. A rákot hosszában majdnem kettévágjuk, hogy a farka sértetlen maradjon. Ha szükséges, megtisztítjuk.
3. Az alaplét leszűrjük, majd visszaöntjük a wokba, és kis lángon addig főzzük, amíg a széleinél bugyogni, a felszínén pedig remegni kezd. Hozzáadjuk az újhagymát, és 2-3 percig főzzük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, megsózzuk. Ízlés szerint keverhetünk hozzá egy kis chilikrémet is.
4. Beletesszük a fésűkagylót és a rákot, és 1 percig főzzük, vagy amíg opálossá válnak, és a rák összekunkorodik.
5. Beledobjuk a korianderzöldet, majd a levest meleg tálba merjük, a kagylót és a rákot egyforma darabokra szedjük, és paprikával vagy chilikarikákkal díszítjük.
Halalaplé
1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.