Halgombócok aiolival Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, fritőz, séfkés, szűrő, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, hámozás, kikeverés, passzírozás, áttörés, sütés bő zsiradékban, szűrés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
65 dkg lisztes burgonya
65 dkg tőkehalfilé
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 db tojás
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál apróra vágott kapor
ízlés szerint só
A beleforgatáshoz:
igény szerint liszt
A díszítéshez:
ízlés szerint friss vízitorma

vagy

ízlés szerint friss rukkola
A sütéshez:
szükség szerint kukoricaolaj
Az aiolihoz:
5 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 gerezd hámozott, zúzott fokhagyma
5 evőkanál kukoricaolaj
1 db tojás
1 evőkanál fehérborecet

vagy

1 evőkanál citromlé
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A darabolt burgonyát egy fazék forrásban lévő, enyhén sós vízben 20 perc alatt puhára főzzük. Egy másik fazékban a tőkehalfilét főzzük vízben kb. 8 percig, amíg kezd szétesni.

2. Közben az aiolihoz a tojássárgáját turmixgépben simára keverjük az ecettel, a fokhagymával, sóval, borssal. Tovább járatva a gépet, hozzákeverjük az olívaolajat, majd a kukoricaolajat-előbb cseppenként, majd ahogy sűrűsödik, vékony sugárban, hogy végül a mártás sűrű és sima legyen. Ha habverővel dolgozunk, egy kanál vizet is adjunk hozzá. Lefedjük, és félretesszük.

3. A megfőtt halfilét vágódeszkára tesszük, lehúzzuk a bőrét, és a legapróbb szálkát is eltávolítjuk. Villával aprócska darabokra szedjük. A burgonyát leszűrjük. Összetörjük a tojássárgájával és a fokhagymával, majd elkeverjük a zöldfűszerekkel, aztán a haldarabokkal, és sózzuk, borsozzuk. A masszából lisztes kézzel 20 gombócot formálunk.

4. Egy serpenyőben vagy fritőzben bő olajat hevítünk 180-190 °C-ra – olyan forró legyen, hogy egy kenyérkocka fél perc alatt megpiruljon benne. A halgolyókat több adagban, adagonként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. Friss vízitormával vagy rukkolalevelekkel díszítjük, és az aiolival tálaljuk.