Halgombócok aiolival Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, fritőz, séfkés, szűrő, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, hámozás, kikeverés, passzírozás, áttörés, sütés bő zsiradékban, szűrés, turmixolás
Adag: 4-6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A darabolt burgonyát egy fazék forrásban lévő, enyhén sós vízben 20 perc alatt puhára főzzük. Egy másik fazékban a tőkehalfilét főzzük vízben kb. 8 percig, amíg kezd szétesni.
2. Közben az aiolihoz a tojássárgáját turmixgépben simára keverjük az ecettel, a fokhagymával, sóval, borssal. Tovább járatva a gépet, hozzákeverjük az olívaolajat, majd a kukoricaolajat-előbb cseppenként, majd ahogy sűrűsödik, vékony sugárban, hogy végül a mártás sűrű és sima legyen. Ha habverővel dolgozunk, egy kanál vizet is adjunk hozzá. Lefedjük, és félretesszük.
3. A megfőtt halfilét vágódeszkára tesszük, lehúzzuk a bőrét, és a legapróbb szálkát is eltávolítjuk. Villával aprócska darabokra szedjük. A burgonyát leszűrjük. Összetörjük a tojássárgájával és a fokhagymával, majd elkeverjük a zöldfűszerekkel, aztán a haldarabokkal, és sózzuk, borsozzuk. A masszából lisztes kézzel 20 gombócot formálunk.
4. Egy serpenyőben vagy fritőzben bő olajat hevítünk 180-190 °C-ra – olyan forró legyen, hogy egy kenyérkocka fél perc alatt megpiruljon benne. A halgolyókat több adagban, adagonként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. Friss vízitormával vagy rukkolalevelekkel díszítjük, és az aiolival tálaljuk.