Bableves mentával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: fazék, kés, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy nagy fazékban, a felforrósított olívaolajban a lila hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk. Beleforgatjuk a burgonyát, és állandóan kevergetve, 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a lóbabot és az alaplét.
A levest takaréklángon, lefedve, 30 percig főzzük, hogy a bab és a burgonya megpuhuljon.
3. Egy kevés zöldséget szűrőlapáttal kiemelünk, a maradék levest krémessé turmixoljuk.
4. A krémlevest egy tiszta fazékba öntjük, hozzákeverjük a kiszedett zöldségeket és az apróra vágott mentaleveleket, majd takaréklángon átmelegítjük.
5. A levest tányérba merjük, a tetejét meglocsoljuk joghurttal, mentalevéllel díszítjük, és forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.