Bableves mentával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fazék, kés, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg lóbab
2 evőkanál apróra vágott mentalevél
1 db apróra vágott lilahagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
45 dkg kockára vágott burgonya
2 evőkanál olívaolaj
8 és fél dl zöldségalaplé
A díszítéshez:
néhány friss mentalevél
ízlés szerint natúr joghurt

Elkészítés:

1. Egy nagy fazékban, a felforrósított olívaolajban a lila hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk. Beleforgatjuk a burgonyát, és állandóan kevergetve, 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lóbabot és az alaplét.

A levest takaréklángon, lefedve, 30 percig főzzük, hogy a bab és a burgonya megpuhuljon.

3. Egy kevés zöldséget szűrőlapáttal kiemelünk, a maradék levest krémessé turmixoljuk.

4. A krémlevest egy tiszta fazékba öntjük, hozzákeverjük a kiszedett zöldségeket és az apróra vágott mentaleveleket, majd takaréklángon átmelegítjük.

5. A levest tányérba merjük, a tetejét meglocsoljuk joghurttal, mentalevéllel díszítjük, és forrón tálaljuk.

Zöldségalaplé

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.