Burgonyatorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás/rétegezés, reszelés, gyalulás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg reszelt cheddar sajt
8 db burgonya
8 dkg reszelt parmezán sajt
½ teáskanál őrölt bors
30 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál olívaolaj
3 dkg vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. 180°C-ra előmelegítjük a sütőt. Egy 20 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, majd majd kibéleljük megvajazott sütőpapírral. A burgonyát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk (1. kép).

2. Kis lábosban felmelegítjük a vajat az olajjal, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a sót és a borsot. A tortaforma aljára egy sor burgonyaszeletet helyezünk egymást kissé fedve (2. kép). Megkenjük a fűszeres vajjal, és meghintjük a zsemlemorzsával elkevert, kétféle reszelt sajttal (3. kép). Ezután ismét egy réteg burgonya jön, majd a fűszeres vaj, legvégül a sajt. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére sajt kerül, majd az egészet jól benyomjuk a formába (4. kép).

3. Előmelegített sütőben 60 percet sütjük, amíg a teteje megpirul.

Salátát kínáljunk mellé.