Libaleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lehabozás, szűrés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db 300 dkg-os liba
1 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db csemegepaprika
6 dkg vöröshagyma
1 szál póréhagyma
6 dkg tisztított zeller
10 dkg tisztított kelkáposzta
10 dkg tisztított csiperkegomba
10 dkg tisztított petrezselyemgyökér
25 dkg tisztított sárgarépa
½ csomó petrezselyemzöld
6 dkg tisztított karalábé
ízlés szerint sáfrány
ízlés szerint gyömbér
ízlés szerint só
ízlés szerint egész feketebors

Elkészítés:

1. A megtisztított libát hideg vízben alaposan megmossuk, és 8 egyenlő részre vágjuk (máját, zúzáját is felhasználjuk). Megfelelő nagyságú edényben, hideg vízben feltesszük főzi.

2. Ha a leves felforrt, lehabozzuk, sózzuk, fűszerzacskót készítünk (melybe beletesszük az egész borsot, gyömbért, sáfrányt, fokhagymát), melyet zsineggel a fazék füléhez erősítünk.

3. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a vegyes zöldséget, a karalábét, a zellert, a vöröshagymát, a kelkáposztát, a gombát, a csemege zöldpaprikát és paradicsomot, valamint a csokorba kötött póréhagymát és petrezselyemzöldet.

Gyöngyöző forrással, mérsékelt tűzön 2,5-3 óra alatt készre főzzük.

4. Amikor a liba megfőtt, a levesből kivesszük, hideg vízben lehűtjük. A levest 10 percig pihentetjük, ezután finom szőrszitán leszűrjük. A levesben főtt zöldséget metéltre vágjuk. Leveses tálba tesszük a metéltre vágott vegyes zöldséget, gombát, és a bőrétől, csontjától eltávolított, metéltre vágott libahúst. Feltöltjük forró libalevessel, betétnek házilag készített eperlevelet, csigatésztát vagy finommetéltet adunk.

(Lukács István mesterszakács receptje)