Hideg libamáj zsírjában, makói módra Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: hűtőszekrény, kés, konyharuha, sütő, szita, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, sütés
Adag: 10 főre
Elkészítés:
1. A libamájat hártyájától megtisztítjuk, az epéjét és az epe körüli zöld részt eltávolítjuk, hideg vízben jól megmossuk, és tiszta ruhával szárazra töröljük. Sózzuk, őrölt szurokfűvel fűszerezzük, majd hűtőszekrénybe helyezzük.
2. A libahájat megmossuk, nagyobb darabokra összevágjuk, és megfelelő nagyságú edényben, kevés vizet öntve alá, feltesszük sülni. Szeletelt vöröshagymát, fokhagymát adunk hozzá, majd kisütjük.
3. Az előkészített libamájat a hűtőszekrényből kivesszük, lábasba helyezzük, majd rászűrjük a kisült libaháj zsírját, hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, a mosott, szeletelt jonatánalmát , csemege zöldpaprikát és a csemege paradicsomot. Sütőbe téve, egyenletes sütés mellett megsütjük.
4. Ha a libamáj megsült lapátkanál segítségével kivesszük a zsírjából, tárolóedénybe helyezve hagyjuk kihűlni.
5. A zsírját finom szőrű szitán leszűrjük. Ha a máj lehűlt, saját zsírjával feltöltjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.
6. Ropogósra sült makói hagymával tálaljuk. Adhatunk hozzá erejétől megtisztított csemege zöldpaprikát és csemege paradicsomot.
(Lukács István mesterszakács receptje)