Hideg libamáj zsírjában, makói módra Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: hűtőszekrény, kés, konyharuha, sütő, szita, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, sütés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
140 dkg libamáj
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db jonatán alma
1 db babérlevél
10 dkg tisztított vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
80 dkg libaháj
ízlés szerint szurokfű
ízlés szerint só
ízlés szerint egész bors

Elkészítés:

1. A libamájat hártyájától megtisztítjuk, az epéjét és az epe körüli zöld részt eltávolítjuk, hideg vízben jól megmossuk, és tiszta ruhával szárazra töröljük. Sózzuk, őrölt szurokfűvel fűszerezzük, majd hűtőszekrénybe helyezzük.

2. A libahájat megmossuk, nagyobb darabokra összevágjuk, és megfelelő nagyságú edényben, kevés vizet öntve alá, feltesszük sülni. Szeletelt vöröshagymát, fokhagymát adunk hozzá, majd kisütjük.

3. Az előkészített libamájat a hűtőszekrényből kivesszük, lábasba helyezzük, majd rászűrjük a kisült libaháj zsírját, hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, a mosott, szeletelt jonatánalmát , csemege zöldpaprikát és a csemege paradicsomot. Sütőbe téve, egyenletes sütés mellett megsütjük.

4. Ha a libamáj megsült lapátkanál segítségével kivesszük a zsírjából, tárolóedénybe helyezve hagyjuk kihűlni.

5. A zsírját finom szőrű szitán leszűrjük. Ha a máj lehűlt, saját zsírjával feltöltjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.

6. Ropogósra sült makói hagymával tálaljuk. Adhatunk hozzá erejétől megtisztított csemege zöldpaprikát és csemege paradicsomot.

(Lukács István mesterszakács receptje)