Libapecsenye boros szilvával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: kacsasütő, kés, lábas, sütő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, sütés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 dl vörösbor
200 dkg aszalt szilva
1 db hízott liba
1 darabka fahéj
1 db tisztított sárgarépa
½ csokor petrezselyemzöld
1 db citrom
1 db tisztított petrezselyemgyökér
1 fej tisztított vöröshagyma
1 db birsalma
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint szegfűszeg
ízlés szerint só
ízlés szerint szurokfű
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint majoránna
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A libát megtisztítjuk, a tokokat eltávolítjuk, jól megmossuk.

2. Kívül-belül alaposan megsózzuk, belsejét majorannával, őrölt borssal, őrölt szurokfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, teszünk bele pici fokhagymát, vöröshagymát, megmosott, negyedekre vágott birsalmát, valamint szálas petrezselyemzöldet.

3. Az így előkészített libát megfelelő nagyságú tepsibe helyezzük, mellé rakjuk a szeletekre vágott tisztított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, kevés vizet öntünk alá, majd sütőbe téve állandó locsolás mellett kb. 3 órán keresztül egyenletes pirosra, ropogósra sütjük. Ha a szaftját elsüli, kevés víz vagy csontlé hozzáadásával pótoljuk.

4. A készre sült libát egyenlő darabokra vágjuk, saját szaftjával meglocsoljuk, és vörös borban párolt szilvával tálaljuk.

5. Adhatunk mellé hagymás resztelt burgonyát, vagy pezsgővel párolt vöröskáposztát is.

Vörösboros szilva elkészítése:

A megmosott aszaltszilvát kevés cukorral, citrommal, szegfűszeggel és fahéjjal vörösborban (pl.Soproni kékfrankosban) fedő alatt kb. 15-20 percig pároljuk.

Adhatjuk a libasülthöz hidegen, vagy a liba szaftjában melegítve, melegen.

(Lukács István mesterszakács receptje)

Testes vörösbort kínáljunk hozzá.
Kb. 8 kg-os hízott libát válasszunk.

Hagymás burgonya

150 dkg burgonya
8 dkg vöröshagyma
3 dkg só
5 dkg zsír

A héjában, sós vízben megfőtt burgonyát leszűrjük, majd forrón meghámozzuk. Késsel apró, egyenletes darabokra vágjuk, közben a finomra vágott hagymát felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Azonnal rátesszük az összeaprított burgonyára, és nagyon jól összekeverjük. Egy zsírral kikent edénybe átrakjuk, és nyílt lángon az alját megpirítjuk. Előmelegített tálra úgy borítjuk ki, hogy pirított oldala legyen felül.

Párolt vöröskáposzta birsalmával

1 db vékonyra szeletelt vöröskáposzta
2 nagyobb szeletelt birsalma
1 dl olaj
1 evőkanál kristálycukor
10 szem szegfűszeg
1 dl száraz pezsgő vagy
1 dl száraz vörösbor
ízlés szerint ecet
ízlés szerint só
ízlés szerint köménymag

A cukrot, szárazon barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a szegfűszeget, köményt melyeket egy pillanatig pirítunk.

Hozzáadjuk a káposztát és a pezsgőt, s sózzuk.

Lassan, gyakran keverve pároljuk. Amikor kezd megpuhulni hozzáadjuk a birsalmát.

Csak a főzés végén, ízlés szerint savanyítjuk.

Készítik üvegesre párolt vöröshagymával is.

Köményes sertéssült, kacsa és libasült nélkülözhetetlen körete.