Borjúkottlet zsályával és prosciuttóval Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 levél friss zsálya
40 dkg borjúhús
12 dkg pármai sonka
1 és ¼ dl száraz fehérbor
2 evőkanál vaj
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 dkg liszt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A 8 szeletre vágott húst borítsuk be zsírpapírral, és kissé klopfoljuk meg. A szeleteket forgassuk meg lisztben, majd rázzuk le a felesleget.

Tegyünk mindegyikre egy vékony szelet pármai sonkát – prosciuttót -, erre egy zsályalevelet, majd tűzzük össze fogpiszkálóval.

A vajat olvasszuk fel az olajjal egy serpenyőben.

Tegyük bele a hússzeleteket, a prosciutto és a zsálya legyen alul. Magas láng felett mindkét oldalát süssük pirosra.

Sózzuk és borsozzuk meg (de előbb kóstoljuk meg, mert a prosciutto sós). Öntsük hozzá a bort, majd pároljuk további 5-6 percig.

Forrón tálaljuk.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
Különösen ízletes, ha kissé megfőzött, majd fokhagymával és vajjal megpárolt spenótot kínálunk hozzá körítésnek.