Aranygaluska borsodóval Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habüst, habverő, keverőtál, lábas, sütő, sütőforma, tepsi, tűzhely
Eljárások: dagasztás, formákkal való kiszúrás, gőzölés, kelesztés, kikeverés, sütés

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg darált dió
15 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
2 dl tej
5 db tojás
3 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
1 csipet só
A borsodóhoz:
½ db citrom
2 dl víz
5 dl száraz fehérbor
15 dkg kristálycukor
5 db tojás
1 darabka fahéj
5 szem szegfűszeg

Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés, langyos, cukrozott tejben futtasd föl. A tojások sárgáját a vajjal és porcukorral keverd habosra. Apránként szórd bele a lisztet, add hozzá az élesztőt, a vaníliás cukrot, a citrom lereszelt héját, egy kis sót, és annyi langyos tejet, hogy inkább lágy, mint kemény tésztát kapjál.

2. Alaposan dolgozd ki, majd meleg helyen hagyd a duplájára kelni. Ha megkelt, a maradék vajat olvaszd fel, és ebbe mártogatott kanállal szaggasd ki a tésztát.

3. Minden galuskát hempergess meg kristálycukorral összekevert darált dióban, vajjal kikent tepsibe, szép sorjában ültesd egymás mellé őket, és újra csak keleszd egy félórácskát.

Előmelegített sütőben, szép aranysárgára süsd.

4. Amíg ígéretes illatokat küld feléd a sütőből, hasznosítsd magad a borsodó elkészítésében: a bort vízzel, a cukor felével, a citrom héjával és a fűszerekkel forrald fel. Az egész tojásokat keverd habosra a cukor másik felével, majd lassan adagold hozzá a forralt bort. Gőz fölött addig kavargasd, amíg besűrűsödik.

Szalonképes vendégeknek adagold tányérokra az aranygaluskát, és mártásos edénykében külön kínáld a borsodót. Meghitt baráti körben engedélyezheted a kézzel-lábbal történő, igen vidám hangulatot teremtő „tunkolósdit”.