Magyaros húsgombóc rizságyon Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, húsklopfoló, kés, keverőtál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, klopfolás, párolás, staubolás, sütés bő zsiradékban, töltés
Adag: 8 főre
vagy
Elkészítés:
A darált húst jól dolgozd el a zúzott fokhagymával, az apró kockákra vágott szalonnával, 2 főtt tojással és az ecetes uborkával.
A masszához tegyél 1 nyers tojást, egy púpozott kávéskanál mustárt is, valamint fűszereket.
A karajból vágj egyenlő szeleteket, és klopfolj belőlük szép formás, kerek húskorongokat.Gyengén sózd be, és a fűszeres húsmasszából minden szeletre rakjál csinos halmokat.
Fogd össze gombócformára, és 2-3 fogpiszkálóval rögzítsd. Forgasd lisztbe, és forró olajban süsd át annyira, hogy szét ne essen. Szedd ki egy tálra, tedd félre.
A megmaradt olaj felét öntsd le, a másik felében dinsztelj apróra vágott vöröshagymát, szórd meg pirospaprikával, és add hozzá a zöldpaprikát meg a paradicsomot. Liszttel keverd el, öntsd fel hús- vagy csontlével, és tedd bele a félig megsült húslabdákat.
Hagyd, hogy fedő alatt készre puhuljanak.
Tálalásnál a tányérra simított párolt rizs közepére ültesd a húsgombócokat, és öntsd körül a magyaros szafttal.
Már a látvány is igen ínycsiklandó, hát ha még megkóstolod!
Csontalaplé
A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.
Párolt rizs
A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.