Lóbableves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, kés, lábas, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg száraz lóbab
5 dkg frissen reszelt pecorino sajt
22 és fél dl víz
3 db apróra vágott zellerszár
1 nagyobb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
 dl extraszűz olívaolaj
50 dkg konzervparadicsom

vagy

50 dkg hámozott paradicsom
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A lóbabot 12 órára áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.

Csepegtessük le, mély lábosban vagy égetett agyagedényben keverjük össze 2 evőkanál olajjal, a paradicsommal,a hagymával és a zellerrel. Adjuk hozzá a vizet.

Félig fedjük le és alacsony tűzön főzzük 3 órán át, időnként keverjük meg, majd a lóbabot villával törjük össze. Puhának és pépesnek kell lennie.

Amikor megfőtt, sózzuk és borsozzuk, végül adjuk hozzá a maradék olajat.

Szórjuk meg a sajttal és forrón tálaljuk.

A lóbableves receptje a déli Calabriából származik. Eredetét legalább 2000 évre, az ókori Rómáig lehet visszavezetni, amikor a hüvelyesekből és gabonából készített levesek az étkezés fontos részét képezték. Neve az olasz maccare szóból származik, melynek jelentése „összezúzni”.
Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
Villával való összetörés helyett pépesíthetjük botmixerrel.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.