DUBARRY SERTÉSSZELET KIRÁLYI GAZDAGON Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsklopfoló, koktélos pohár, lábas, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, klopfolás, rántás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet tarja
4 szelet kicsontozott karaj
100 dkg karfiol
2 evőkanál citromlé
4 szelet sajt
2 kiskanál mustár
A besamelmártáshoz:
8 dkg liszt
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
5 dl tej
4 db tojás
4 dkg reszelt sajt
8 dkg vaj

vagy

8 dkg margarin
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A karajt leöblítjük, szárazra törölgetjük, kissé kiverjük, besózzuk.

2. A karfiolt enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe tesszük, kihűtjük, alaposan lecsepegtetjük.

3. A petrezselyemzöldet megmossuk, finomra vágjuk.

4. A besamelmártáshoz felforrósítjuk a vajat vagy a margarint, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük tejjel, simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Kihűtjük, eldolgozzuk benne a tojássárgákat, a reszelt sajtot és a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

6. Az olajat felforrósítjuk. A hússzeleteket beleforgatjuk lisztbe, és az olajban mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük, sütőtálba sorban lerakjuk.

7. Vékonyan megkenjük őket mustárral, mindegyikre 1-1 szelet sajtot és tarját terítünk, arányosan elosztva a tetejükre púpozzuk a karfiolt, végül egyenletesen bevonjuk a mártással. 8. Enyhe pirulásig (25-30 percig) sütjük, azonnal tálaljuk.

(Madame DuBarry nyomán)

Párolt rizs, burgonyapüré illik hozzá.