DUBARRY SERTÉSSZELET KIRÁLYI GAZDAGON Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: húsklopfoló, koktélos pohár, lábas, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, klopfolás, rántás, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A karajt leöblítjük, szárazra törölgetjük, kissé kiverjük, besózzuk.
2. A karfiolt enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe tesszük, kihűtjük, alaposan lecsepegtetjük.
3. A petrezselyemzöldet megmossuk, finomra vágjuk.
4. A besamelmártáshoz felforrósítjuk a vajat vagy a margarint, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük tejjel, simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Kihűtjük, eldolgozzuk benne a tojássárgákat, a reszelt sajtot és a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
6. Az olajat felforrósítjuk. A hússzeleteket beleforgatjuk lisztbe, és az olajban mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük, sütőtálba sorban lerakjuk.
7. Vékonyan megkenjük őket mustárral, mindegyikre 1-1 szelet sajtot és tarját terítünk, arányosan elosztva a tetejükre púpozzuk a karfiolt, végül egyenletesen bevonjuk a mártással. 8. Enyhe pirulásig (25-30 percig) sütjük, azonnal tálaljuk.
(Madame DuBarry nyomán)