CALABRIAI RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db csirkemell
30 dkg rizottórizs
10 dl húsleves
1 csomó rozmaring
2 evőkanál paradicsompüré
1 kávéskanál curry
1 evőkanál pirospaprika
1 db piros húsú paprika
1 kis doboz zöldborsókonzerv
1 db zöld húsú paprika
2 dl vörösbor
1 fej hagyma
5 dkg margarin

vagy

5 dkg vaj
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A zsiradékot olvasszuk fel egy edényben, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát.

2. Adjuk hozzá az apró kockákra vagdalt csirkemellet, és addig pirítsuk, míg színét minden oldalán el nem veszti.

3. Tegyük bele a megtisztított, megmosott, apró kockákra vágott paprikát, és kicsit dinszteljük vele.

4. Töltsük bele a kerek szemű rizst, és rövid ideig pirítsuk vele.

5. Keverjük simára a vörösbort a pirospaprikával, a curryvel meg a paradicsompürével, és öntsük a rizshez.

6. Tegyük bele a megtisztított, megmosott, finomra metélt rozmaringot.

7. Öntsük fel 2 csésze jól fűszerezett húslevessel, majd fedő nélkül, közepes lángon főzzük.

8. Gyakran keverjük meg, és apránként töltsük hozzá a maradék levest. A rizottó kb. 18-20 perc alatt készül el.

9. Adjuk hozzá a lecsepegtetett zöldborsót, ízesítsük sóval, borssal, melegítsük fel és tálaljuk.

A rizottóhoz sosem használunk hosszú szemű, fehér rizst. A gömbölyű szemű, kissé pépesre fövő fajta jó hozzá. Különösen ajánlható az olasz arborio rizs.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.