Lazacos rizottó Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, lábas, reszelő, séfkés, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás/rétegezés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, a felkarikázott pórét és a zúzott fokhagymát.
2. A hőmérsékletet közepesre emeljük, a lábosba szórjuk a rizst és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
3. Felöntjük a borral, majd ha az elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a húslevessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival.
4. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
5. Sóval, borssal ízesítjük és belekeverjük a csíkokra vágott füstölt lazacot. Reszelt parmezán sajttal ízesítjük és további 2-3 percig főzzük.
Marhahúsleves
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.