Lazacos rizottó Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, lábas, reszelő, séfkés, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás/rétegezés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg füstölt lazac
45 dkg rizottórizs
7 és fél dl marhahúsleves
6 dkg reszelt parmezán sajt
1 kisebb póréhagyma
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 és fél dl száraz fehérbor
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, a felkarikázott pórét és a zúzott fokhagymát.

2. A hőmérsékletet közepesre emeljük, a lábosba szórjuk a rizst és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Felöntjük a borral, majd ha az elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a húslevessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival.

4. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

5. Sóval, borssal ízesítjük és belekeverjük a csíkokra vágott füstölt lazacot. Reszelt parmezán sajttal ízesítjük és további 2-3 percig főzzük.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.