Halas rizottó Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, reszelő, séfkés, tűzhely
Eljárások: abálás, beforralás, darabolás, szeletelés, filézés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg rizottórizs
1 db tengeri sügér
10 dkg reszelt parmezán sajt
10 db szemes bors
8 dkg vaj
4 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
1 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 és ¼ dl száraz fehérbor
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A halat megtisztítjuk, kifilézzük. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a szemes borsot és a babérlevelet. Annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Kis lángon 10 percig főzzük.

2. A halat kivesszük, fejét, gerincét eltávolítjuk, bért lehúzzuk. Húsát darabokra tépdessük. A lébe visszatesszük a fejet, a gerincet és a bőrt. Egész fokhagymával ízesítjük és addig főzzük, amíg a lé fele elpárolog.

3. Megforrósított olajon és a vaj felén üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a halhúst. A hőmérsékletet közepesre emeljük és a lábosba szórjuk a riszt. Körülbelül 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

4. Felöntjük kevés leszűrt halalaplével, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a borral. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

5. Reszelt parmezán sajttal ízesítjük. Megsózzuk, és további 1 percig pároljuk. Tálalás előtt belekeverjük a maradék vajat.