Narancsszínű rizottó Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: karalábévájó, lábas, reszelő, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, kimagozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg sütőtök
45 dkg rizottórizs
4 evőkanál olívaolaj
7 és fél dl marhahúsleves
6 dkg reszelt parmezán sajt
14 dkg vaj
1 és ¼ dl száraz fehérbor
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magokat kiszedjük. A vaj felét vastag falú lábosban megforrósítjuk.

2. Hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt és kis lángon majdnem puhára pároljuk. A hőmérsékletet közepesre emeljük, a lábosba szórjuk a rizst, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc. Sóval, borssal ízesítjük.

4. Tálalás előtt belekeverjük a maradék vajat. Reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

Változat: Tovább fokozhatjuk az ízeket, ha reszelt szerecsendióval vagy őrölt fahéjjal is megszórjuk a végén.