MILÁNÓI RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: reszelő, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg rizottórizs
8 dkg marhacsontvelő
12 dkg vaj
1 fej hagyma
6 dkg reszelt parmezán sajt
20 dl marhahúsleves
1 és ¼ dl száraz fehérbor
ízlés szerint só
ízlés szerint sáfrány

Elkészítés:

1. Két evőkanál vajon megpirítjuk a velőt. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és üvegesre pároljuk.

2. A hőmérsékletet közepesre emeljük és a lábosba szórjuk a rizst. Mintegy 2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

4. A reszelt parmezán felével és porított sáfránnyal ízesítjük. Megsózzuk és további 1 percig főzzük.

Tálalás előtt belekeverjük a maradék vajat. A maradék sajtot külön kínáljuk hozzá.

A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.

MARHAHÚSLEVES

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.