MILÁNÓI RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: reszelő, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, pirítás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Két evőkanál vajon megpirítjuk a velőt. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
2. A hőmérsékletet közepesre emeljük és a lábosba szórjuk a rizst. Mintegy 2 percig kevergetve pirítjuk.
3. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
4. A reszelt parmezán felével és porított sáfránnyal ízesítjük. Megsózzuk és további 1 percig főzzük.
Tálalás előtt belekeverjük a maradék vajat. A maradék sajtot külön kínáljuk hozzá.
MARHAHÚSLEVES
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.