Diós és mákos bejgli Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 90 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, séfkés, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: gyúrás, hűtés, kelesztés, nyújtás, sütés, töltés

Adag: 8 rúd

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg liszt
15 dkg hideg sertészsír
8 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
2 db tojás
1 mokkáskanál só
Kenéshez:
1 db tojás
Kovászhoz:
1 mokkáskanál porcukor
2 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 csipet só

Elkészítés:

Kovászt készítünk. A vajat, zsírt, porcukrot és a sót megszitált liszttel, gyorsan elmorzsoljuk. A kovászt és a tojásokat a liszthez adjuk, s jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány órát pihentetjük. Utána a tésztát 8 részre osztjuk, cipóvá gyúrjuk és meglisztezett deszkán 2-3 mm vastag, téglalappá kinyújtjuk. Rákenjük a mák- vagy a dió tölteléket a tésztára, felsodorjuk és gyengén kizsírozott vagy sütő papírral kibélelt tepsibe rakjuk. Tojással megkenjük, fél óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük, addig míg a tojás megszárad, megrepedezik a felszíne – ettől az eljárástól kapja majd a bejgli jellegzetes mintázatát. Hústűvel sűrűn megszurkáljuk és mérsékelten meleg, 160 C fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük. A jó omlós bejgli tészta, kizárólag magas sikértartalmú félfogós, sütő vagy réteslisztből, valamint csak sertészsír és vaj megadott arányú keverékéből készülhet. A zsiradékokat nagyon gyorsan dolgozzuk össze a liszttel. Még a kezünk melegétől sem olvadhatnak meg a szírdarabkák. A tészta sem melegedhet meg gyúrás közben. A legyúrt tésztát, nyújtása előtt jól hűtsük ki. A Pozsony-i diós és mákos patkó is ebből a tésztából és töltelékekkel készül.

A bejgli tésztája, egy különleges, ún. fojtott kelesztésű tészta. Nem szabad megkelnie, csak közvetlenül a sütés előtt, és akkor is csak éppen hogy.

Máktöltelék

40 dkg mák
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 dl víz
1 db héja citrom
26 dkg kristálycukor
ízlés szerint mazsola
ízlés szerint főzőrum

A mákot, mákdarálón megdaráljuk.

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, mellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzá keverjük a fahéjat, a citromhéjat és kevés zsemlemorzsát.

Ízlés szerint adhatunk hozzá rumba áztatott mazsolát.

Bejgli, Pozsonyi kifli, bukta, kalács stb. töltelékének is alkalmas.

Diótöltelék

40 dkg darált dió
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db héja narancs
22 dkg kristálycukor
1 evőkanál zsemlemorzsa
ízlés szerint főzőrum
ízlés szerint mazsola

1. A cukorból és a vízből szirupot főzünk és a finomra őrölt dióra, öntjük.

2. Hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt narancshéjat és a morzsát.

3. Ízlés szerint rumba áztatott mazsolát is tehetünk hozzá.

Apróra vágott kandírozott narancshéjjal is készíthetjük.

Omlós kis kiflik, pozsonyi patkó, kelt kalács, bukta és bejgli töltelékeként használjuk.