Bagett Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, sütő, sütőlap, szita, tepsi
Eljárások: dagasztás, gyúrás, kelesztés, sütés, szitálás, vízfürdő
Adag: 4 darab
Elkészítés:
1. Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót, és alaposan keverjük össze. Ezután dolgozzuk össze a langyos vízzel, és addig dagasszuk, míg a massza el nem válik az edény falától. Ekkor formáljunk belőle golyót, és lisztezett deszkán 10-15 percig erőteljesen gyúrjuk, míg hólyagokat nem vet. Ekkor helyezzük vissza a tésztagolyót a kilisztezett tálba, fedjük le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük kb. 45 percig (míg a tészta térfogata kétszeresére nem növekszik).
2. Osszuk a tésztát 4, egyenként 30 dkg-os darabra. Külön-külön gyúrjuk át, majd formáljunk belőlük 40 cm hosszú hengereket, és rakjuk kizsírozott tepsire. Konyharuhával lefedve kelesszük újabb 30 percig. Ezután kenjük meg a tojással, és ferdén vagdossuk be az egyes hengerek tetejét.
3. Melegítsük elő a villanysütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat). Állítsunk tűzálló tálban vizet a sütőbe, és a bagettel teli tepsit felülről a második sínre helyezzük. 35 perc alatt süssük készre.