Zöldséges árpagyöngyleves fehérbabbal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, fazék, séfkés, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 dkg kockára vágott császárszalonna
35 dkg fehérbab
22 dkg árpagyöngy
1 mokkáskanál szárított őrölt cseresznyepaprika
1 szál karikára vágott sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
20 dkg fodros kel
4 levél zsálya
7 és fél dl marhahúsleves
4 evőkanál olaj
1 szál karikára vágott póréhagyma
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, lábosba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a zsályalevelet. Fedő alatt mintegy 45 percig főzzük.

2. A megfőtt bab felét a lével összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. A tűzről levéve félretesszük.

3. Másik lábosban megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát. Beleöntjük az olajat. Hozzáadjuk a felszeletelt póréhagymát, sárgarépát és fokhagymát, a darabokra tépett fodros kelt, majd 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

4. Felöntjük a marhahúslevessel. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 15 percig főzzük.

5. Beletesszük az árpagyöngyöt, a szárított cseresznyepaprikát.

6. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. További 15 percig főzzük.