Zöldséges árpagyöngyleves fehérbabbal Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: botmixer, fazék, séfkés, serpenyő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, turmixolás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, lábosba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a zsályalevelet. Fedő alatt mintegy 45 percig főzzük.
2. A megfőtt bab felét a lével összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. A tűzről levéve félretesszük.
3. Másik lábosban megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát. Beleöntjük az olajat. Hozzáadjuk a felszeletelt póréhagymát, sárgarépát és fokhagymát, a darabokra tépett fodros kelt, majd 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
4. Felöntjük a marhahúslevessel. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 15 percig főzzük.
5. Beletesszük az árpagyöngyöt, a szárított cseresznyepaprikát.
6. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. További 15 percig főzzük.