Fácánmell grillben sütve Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 75 perc tapasztalatot kíván drága
Adag: 4 főre
Elkészítés:
A kicsontozott fácánmelleket lebőrözzük, fűszerezzük és olajban érleljük 3 napig.
Tálalás előtt sózzuk és grill-lapon, faszénparázson vagy serpenyőben hirtelen sütjük. Nem szabad sokáig sütni, nehogy kiszáradjon!
Az átpasszírozott sült gesztenyét összekeverjük a forró burgonyapürével, sózzuk és konyakkal ízesítjük. Ha túl száraz lenne, vajat keverünk még bele.
A fácáncsontokból lepirítás után tömény kivonatot főzünk. A hozzá kínált borból 2 dl-t felére beforralunk és a kettőt összeforralva leszűrjük. Ezt a mártást és a burgonyás gesztenyepürét kínáljuk hozzá. A pürét habzsákból csillagcsővel szépen megformázhatjuk. (Kalla Kálmán mesterszakács receptje)
Burgonyapüré
1. Meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk a burgonyát, s annyi vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Beletesszük a sót, félig lefedjük, puhára főzzük.
2. Ha megfőtt leszűrjük (leve akár levesekhez, akár főzelékekhez jól felhasználható).
3. Még melegen burgonyanyomóval áttörjük. Belekeverjük még forrón a vajat.
4. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk, s apránként a burgonyához keverjük. Habosra keverhetjük lyukas fakanállal vagy kézi robotgép habverő betétjével. Ha szükséges utánsózzuk, s őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Csak frissen jó, tehát azonnal tálaljuk. Ha szeretjük gazdagabban reszelt sajtot is keverhetünk bele, csak arra ügyeljünk, hogy a sajt olvadjon meg.