Vörösboros halászlé Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, szűrés
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél dl száraz vörösbor
100 dkg ponty
100 dkg kárász
100 dkg törpeharcsa
15 dkg zöldpaprika
2 db csípős csöves paprika
30 dkg vöröshagyma
1 ¾ dkg só
10 dkg paradicsom
50 dl víz
4 dkg édes rózsapaprika
Elkészítés:
A halak vérét tisztításkor gyűjtsük össze.
A halak farkából, fejéből és az apróbb halakból, durvára vágott hagymából a vízzel főzzünk alaplevet.
Szűrjük át és fakanállal nyomkodjuk át a hal- és hagymapépet a szűrőn.
Ezután az alapléhez öntsük hozzá az összegyűjtött vért, sózzuk meg.
Tegyük bele a feldarabolt halat, karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, a szárított csöves paprikát, a rózsapaprika felét és 20-25 percig főzzük.
Ekkor öntsük bele a vörösbort, adjuk hozzá a maradék paprikát és még egyszer forraljuk fel.
Könnyű, száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
Finomabb lesz, ha a tarhonyát először kevés zsíron, halványsárgára pirítjuk. Szabadtűzön, bográcsban elkészítve még finomabb.