Rumpsteak Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, asztali grill, borsdaráló, grillező, grillrács, húsklopfoló, hűtőszekrény, kenőecset, séfkés, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: angolos sütés, darabolás, szeletelés, érlelés, grillezés, hártyázás, hűtés, kicsontozás, klopfolás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg kicsontozott marha laposhátszín
15 dkg olvasztott vaj

vagy

2 dl olaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A húsról letisztítjuk a zsírt, a bőnyéket, és az esetleg rajtamaradt csontszilánkokat, majd zsírpapírba csomagolva, mindenféle pác, és só nélkül, 3-4 napig hűtőben tartva érleljük.

Sütés előtt 20 dkg-os szeletekre vágjuk és gyengén kiklopfoljuk.

Olajba mártjuk vagy vajjal lekenjük és grillen, sütőben, vagy serpenyőben egyik oldalát pirosra sütjük.

A másik oldalt megkenjük a maradék zsiradékkal és megfordítva azt is pirosra sütjük. Ekkor sózzuk és borsozzuk. Sült burgonyával, és valamilyen pl. Cumberland vagy spanyol mártással tálaljuk.

Még finomabb szabad tűzön készítve. Ekkor tortaként felszeletelt savanyított káposztafejet (káposztacikka) adjunk hozzá.

A rumsteaket nagy hőn, gyorsan, angolosra vagy félangolosra süssük. Hosszan vagy nagyon átsütve könnyen rágóssá válhat.