ALMÁS-DIÓS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darálás, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db palacsinta
20 dkg alma
10 dkg dióbél
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
½ dl rumosdiólikőr
Elkészítés:

Előzetesen kisütjük az édes palacsintákat. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és durvára lereszeljük. Hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és kevés rumosdiólikőrrel meglocsoljuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, majd ezeket háromszögletűre hajtva tűzálló edényben sorba rakjuk. Átforrósítjuk és tálaláskor muskotályos borsodóval leöntjük.

MUSKOTÁLYOS BORSODÓ

2 dl tokaji muskotály bor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
10 dkg kristálycukor
0.5 db citrom

A cukrot a tojássárgájával habüstben jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, a vaníliás cukrot és végül a tokaji bort. A habüstöt forróvizes edénybe állítjuk és a keveréket habverővel néhány perc alatt könnyű habbá verjük. Mire egyszer-kétszer felbuggyan, kész is. Külön mártásos csészében, melegen tálaljuk.

PALACSINTATÉSZTA

20 dkg liszt
1 evőkanál kristálycukor
1 csipet só
3 dl hideg tej
2 db tojás
szükség szerint szódavíz
szükség szerint olaj

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tejet, és állandó keverés mellett apránként a lisztet. Szódavízzel addig hígítjuk, míg tejszín sűrűségű nem lesz. A palacsintasütőben olajat forrósítunk és ebben megsütünk egy palacsintát. Ha túl vastag lesz, szódavízzel hígítjuk. Ha nem áll össze egy tojást és kevés lisztet keverünk csomómentesen hozzá. A sütéskor minden adag kivételekor keverjük meg a masszát, mert a liszt leül az aljára. Ha ez megtörténik kevés szódavízzel hígítjuk. Ha a palacsinta leragadna akkor: vagy nem elég forró az olaj, vagy híg a tészta, vagy nem elég benne a tojás. Több sóval cukor nélkül is készíthetjük. A belőle sütött sós palacsintákat többféle étel, például: Hortobágyi palacsinta készítésekor használhatjuk.