ALMÁS-DIÓS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darálás, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, töltés
Előzetesen kisütjük az édes palacsintákat. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és durvára lereszeljük. Hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és kevés rumosdiólikőrrel meglocsoljuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, majd ezeket háromszögletűre hajtva tűzálló edényben sorba rakjuk. Átforrósítjuk és tálaláskor muskotályos borsodóval leöntjük.
MUSKOTÁLYOS BORSODÓ
A cukrot a tojássárgájával habüstben jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, a vaníliás cukrot és végül a tokaji bort. A habüstöt forróvizes edénybe állítjuk és a keveréket habverővel néhány perc alatt könnyű habbá verjük. Mire egyszer-kétszer felbuggyan, kész is. Külön mártásos csészében, melegen tálaljuk.
PALACSINTATÉSZTA
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tejet, és állandó keverés mellett apránként a lisztet. Szódavízzel addig hígítjuk, míg tejszín sűrűségű nem lesz. A palacsintasütőben olajat forrósítunk és ebben megsütünk egy palacsintát. Ha túl vastag lesz, szódavízzel hígítjuk. Ha nem áll össze egy tojást és kevés lisztet keverünk csomómentesen hozzá. A sütéskor minden adag kivételekor keverjük meg a masszát, mert a liszt leül az aljára. Ha ez megtörténik kevés szódavízzel hígítjuk. Ha a palacsinta leragadna akkor: vagy nem elég forró az olaj, vagy híg a tészta, vagy nem elég benne a tojás. Több sóval cukor nélkül is készíthetjük. A belőle sütött sós palacsintákat többféle étel, például: Hortobágyi palacsinta készítésekor használhatjuk.