Márvány tortácskák Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, hűtőszekrény, lábas, muffinsütő, nyújtófa, sütemény kiszúró formák, sütő, tűzhely
Eljárások: felengedés, forralás, főzés, gyúrás, hűtés, legírozás, nyújtás, pirítás, sütés, sütőforma bélelése, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag omlós tészta
12 dkg márványsajt
3 db tojás
3 evőkanál liszt
2 dl tej
másfél dl tejszín
2 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint oregánó
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A tésztát összegyúrjuk és 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük.

3. Belemorzsoljuk a márványsajtot és addig főzzük, amíg a sajt elolvad. Sóval, borssal ízesítjük.

4. Másik lábosban felforraljuk a tejszínt. Beleszórjuk a morzsolt oregánót. Félretesszük hűlni.

5. A sajtmártásba belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt.

7. A tésztát lisztezett deszkán 6 mm vastagra kinyújtjuk, majd 8 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A tésztát 12 tortlett formába vagy muffin formákba nyomkodjuk. Megtöltjük a sajtos krémmel. A maradék tésztából körülbelül 2,5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki és a sajtkrém közepére helyezzük.

8. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

A lisztet nem pirítjuk, csak „megizzasztjuk” a vajban. A tejszínt felesleges külön felforralni.

Omlós tészta

40 dkg finomliszt
15 dkg vaj
1 kávéskanál kristálycukor
2 db tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál só

1. Szitáljuk a lisztet a gyúródeszkára (1. kép).

2. A sütőport, a cukrot és a sót keverjük hozzá (2. kép).

3. A zsiradékot forgácsoljuk a lisztre és adjuk hozzá a tojásokat (3. kép).

4. Kívülről befelé haladva készítsünk belőle kemény tésztát (4. kép).

5. Burkoljuk nedves konyharuhába (5. kép), és pihentessük 60 percet a hűtőszekrényben.

6. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán (6. kép). Zsírozzunk ki egy tepsit és helyezzük bele a tésztát.