BÉCSI TÁNYÉRHÚS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, fazék, keverőtál, konyharuha, lábas, séfkés, szűrő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, julienre vágás, lehabozás, párolás, pirítás, szűrés, zsírtalanítás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
200 dkg rostélyos

vagy

150 dkg spitz fartő
1 csomó finomra vágott snidling
Körethez:
1 db Julienre vágott karalábé
20 dkg Julienre vágott zeller
20 dkg Julienre vágott fehérrépa
25 dkg Julienre vágott sárgarépa
Leveshez:
20 dkg darabolt zeller
3 db egész burgonya
2 fej egész vöröshagyma
5 dkg só
20 dkg egész sárgarépa
1 evőkanál citromlé
20 dkg egész fehérrépa
1 mokkáskanál szerecsendió virág
1 mokkáskanál egész szegfűbors
1 kávéskanál egész feketebors
200 dkg darabolt marhacsont
15 dkg kelkáposzta
ízlés szerint szerecsendió

Elkészítés:

1. Egy nagyobb fazékban forrásban lévő (!) vízben feltesszük főzni a csontot és a vöröshagymát. Amikor újra forrni kezd a víz, hozzáadjuk a citromlét és a sót. Mérsékeljük a tüzet, annyira, hogy a lé csak pezsegjen. Ha feladta a habját azt leszedtük (ez ebben az esetben el is maradhat, mert a habból még további zamatanyagok főnek ki).

2. Hozzáadjuk a nagyobb darabokban hagyott leveszöldségeket és az összes fűszert. Órákon keresztül, szinte csak pezsegtetve főzzük. Ha nagyon elfő a víz, lehetőleg forró vízzel pótoljuk, annyira, hogy a végén 3-3 1/2 liter lé maradjon.

3. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát. A julienre vágott zöldségeket kevés olajon kissé megpirítjuk, majd a húslevesből rászűrt lében puhára (nem túlságosan puhára) pároljuk.

4. Eközben a húst ujjnyi vastagságúra vágjuk, és széthúzott kártyalapok mintájára, előmelegített tálra rendezzük, majd a megpárolt zöldségeket a hús tetejére helyezzük, megszórjuk a snidlinggel. A levesben főtt, karikákra vágott burgonyával és a negyedekre vágott főt hagymával körítjük. Újhagymával, mustárral, tormával, paradicsommártással, sóska- vagy hagymaszósszal tálalhatjuk.

Kitűnő írónk, Krúdy Gyula egyik kedvelt étele volt.
Tekintettel arra, hogy sokan szeretik a hús szélén lévő zsírt, nem szükséges eltávolítani.