Édesburgonyás sajtleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, fazék, kés, keverőtál, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kockára vágott édesburgonya
15 dkg morzsolt márványsajt

vagy

15 dkg morzsolt stilton sajt
másfél dl zsíros tejszín
2 szál apróra vágott póréhagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
4 evőkanál vaj
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 db babérlevél
8 és fél dl zöldségalaplé
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Egy nagy fazékban, közepes lángon felforrósított vajban a vöröshagymát és a póréhagymát 3 perc alatt üvegesre pirítjuk. A hozzájuk kevert édesburgonyával állandó kevergetés mellett még 5 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, beleszórjuk a petrezselymet és a babérlevelet, megborsozzuk.

A levest felforraljuk, aztán takaréklángon, lefedve, nagyjából 30 percig főzzük. Levesszük a fazekat a tűzről, és hagyjuk, hogy a leves 10 percig hűljön. Kivesszük a babérlevelet.

2. A leves felét másik tálban krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük a fazékba. Belekeverjük a tejszínt, és további 5 percig főzzük. Végül apránként belekeverjük a morzsolt márványsajtot, és hagyjuk megolvadni – vigyázzunk, hogy a leves ekkor már ne forrjon.

3. A levest levesszük a tűzről, tányérokba merjük, majd apróra morzsolt márványsajttal megszórjuk, és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Zöldségalaplé

150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
5 dkg só
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.