Sajtos brokkolikrémleves Téma: Egyéb kategória

 

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, reszelő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, reszelés, turmixolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg brokkoli
15 dkg gouda sajt

vagy

15 dkg cheddar sajt
2 dl tejszín
1 evőkanál napraforgóolaj
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
30 dkg burgonya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A brokkoli rózsáit leszedjük és megmossuk. Ha kell, a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.

2. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk.

3. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük.

4. 5 dl vízzel felöntjük, a leveskockát beledobjuk, és a tejszínt hozzáöntve, lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhult.

5. A sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel pépesítjük, utána megsózzuk, megborsozzuk. 10 dkg sajtot hozzáadunk, és olvadni hagyjuk.

6. A levest előmelegített tányérokba merjük, a maradék sajttal megszórjuk. Brokkolilevelekkel díszítjük.

Ropogós búzakenyeret adjunk hozzá.

Sohasem főzzük a tejszínben a zöldségeket. Krémlevesek készítésekor a tejszínt csak a turmixoláskor adjuk a zöldséghez, s utána már csak átforrósítjuk, nem főzzük.