Zöldséges kenyérleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fazék, kés, lábas, serpenyő, sütő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, turmixolás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl marhahúsleves
50 dkg friss gyöngybab

vagy

30 dkg száraz gyöngybab
30 dkg fehérkenyér

vagy

30 dkg barna kenyér
23 dkg darabolt mángold
45 dkg durvára vágott konzervparadicsom
4 levél friss zsálya
2 gerezd fokhagyma
4 db koktélparadicsom
1 ¾ dl extraszűz olívaolaj
½ fej kelkáposzta
2 db kockára vágott sárgarépa
1 fej vékonyra szeletelt hagyma
1 szál vékonyra szeletelt póréhagyma
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 ág kakukkfű
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A koktélparadicsomokat szurkáljuk meg villával és tegyük nagy, mély lábosba a babbal (ha szárazat használunk, akkor azt áztassuk 12 órára hideg vízbe), a fokhagymával és a zsályával.

Öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. Ha friss babot használunk, sózzuk meg. Ha szárazbabot, várjunk addig, amíg a bab szinte teljesen átfő, különben kemény lesz.

Lassan forraljuk fel, majd friss bab használata esetén 25 percig, szárazbabnál kb. 60 percen keresztül lassan forraljuk. Vegyük ki a fokhagymát és a zsályát, a bab felét turmixgéppel pürésítsük.

Nagy, mély nyeles serpenyőbe tegyük a petrezselymet, a kakukkfüvet, a hagymát, a póréhagymát, a sárgarépát, a mángoldot, a káposztát, a paradicsomot és az olaj harmadát. Közepes tűzön pároljuk néhány percig.

Adjuk hozzá a pürésített babot és a húsleves kétharmadát. Ízlés szerint sózzuk. Fedjük le, lassan forraljuk 90 percen át, és ha a leves túl sűrű lenne, adjunk még hozzá a húsléből.

Másik nyeles serpenyőt is tegyünk a tűzre, ebbe rakjunk 1-2 merőkanál levest és 1 szelet kenyeret. Fokozatosan adagoljuk a levest és a felszeletelt kenyeret, amíg az összes leves és kenyér a serpenyőbe kerül. Öntözzük meg maradék olaj felével és borsozzuk. Fedjük le, hagyjuk állni 120-180 percen keresztül.

Tegyük ismét a tűzre és lassan forraljuk fel. 20 percen át nagyon finoman forraljuk kevergetés nélkül. Tehetjük előmelegített sütőbe is 10 percre, 220 fokra. Öntözzük meg a maradék olajjal, forrón vagy melegen tálaljuk.

A ribollita toszkán parasztétel. Ehhez az alaprecepthez bármilyen szezonális zöldséget adhatunk, például újburgonyát, zöldbabot, cukkinit vagy zöldborsót.
Fiatal, száraz vörösbort kínáljunk mellé.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.