Zöldséges kenyérleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Adag: 6-8 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
A koktélparadicsomokat szurkáljuk meg villával és tegyük nagy, mély lábosba a babbal (ha szárazat használunk, akkor azt áztassuk 12 órára hideg vízbe), a fokhagymával és a zsályával.
Öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. Ha friss babot használunk, sózzuk meg. Ha szárazbabot, várjunk addig, amíg a bab szinte teljesen átfő, különben kemény lesz.
Lassan forraljuk fel, majd friss bab használata esetén 25 percig, szárazbabnál kb. 60 percen keresztül lassan forraljuk. Vegyük ki a fokhagymát és a zsályát, a bab felét turmixgéppel pürésítsük.
Nagy, mély nyeles serpenyőbe tegyük a petrezselymet, a kakukkfüvet, a hagymát, a póréhagymát, a sárgarépát, a mángoldot, a káposztát, a paradicsomot és az olaj harmadát. Közepes tűzön pároljuk néhány percig.
Adjuk hozzá a pürésített babot és a húsleves kétharmadát. Ízlés szerint sózzuk. Fedjük le, lassan forraljuk 90 percen át, és ha a leves túl sűrű lenne, adjunk még hozzá a húsléből.
Másik nyeles serpenyőt is tegyünk a tűzre, ebbe rakjunk 1-2 merőkanál levest és 1 szelet kenyeret. Fokozatosan adagoljuk a levest és a felszeletelt kenyeret, amíg az összes leves és kenyér a serpenyőbe kerül. Öntözzük meg maradék olaj felével és borsozzuk. Fedjük le, hagyjuk állni 120-180 percen keresztül.
Tegyük ismét a tűzre és lassan forraljuk fel. 20 percen át nagyon finoman forraljuk kevergetés nélkül. Tehetjük előmelegített sütőbe is 10 percre, 220 fokra. Öntözzük meg a maradék olajjal, forrón vagy melegen tálaljuk.
Marhahúsleves
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.