Borjúsült citrommártásban Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kötözőzsineg, serpenyő, tűzhely
Eljárások: formázás, kötözés, párolás, pirítás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
A húst (lehetőleg lapockát válasszunk) kötözzük meg konyhai zsineggel. A vaj felét melegítsük fel egy vastag falú serpenyőben. Sózzuk meg a húst, majd jól pirítsuk meg a vajon. Keverjük hozzá a lisztet és a húslevest. Fedjük le, és közepes láng felett pároljuk körülbelül 75 percen keresztül.
Kb. 15 perccel a hús elkészülte előtt egy kis serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat. Tegyük bele a petrezselymet és a citromok levét, majd alacsony láng felett pároljuk. A húst egy melegített tálon szeleteljük fel és a mártást kanalazzuk a tetejére. Forrón vagy melegen tálaljuk.
Marhahúsleves
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.