Gombás polenta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, papírtörlő, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, sütés bő zsiradékban

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg vargánya
1 adag polenta
1 fej hagyma
¾ dl extraszűz olívaolaj
5 dl olaj
6 levél friss zsálya
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Készítsük el a polentát az alreceptben megadottak szerint. Amíg a polenta fő, tisztítsuk meg a gombát, mossuk meg hideg folyóvíz alatt és vágjuk durvára. Az extraszűz olajat nagy serpenyőben melegítsük meg, a hagymát pároljuk puhára. Adjuk hozzá a gombát, a petrezselymet és a zsályát és pároljuk közepes láng felett 10 percig, folyamatos kevergetés mellett. Közvetlenül azelőtt, hogy a polenta elkészülne, öntsük hozzá a gombás keveréket. Egy tiszta gyúródeszkát nedvesítsünk meg és terítsük szét rajta a keveréket 1 cm vastagon. Hagyjuk hűlni. A polentát vágjuk 5×10 centiméteres szeletekre. Az olajat egy nagy serpenyőben forrósítsuk meg, majd a polentaszeleteket adagonként süssük mindkét oldalukon aranysárgára. Papírtörlőn itassuk le, és forrón tálaljuk.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.

Egyszerű polenta

60 dkg kukoricadara
3 liter víz
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).

2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.

3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.

4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.