SPAGETTI FEKETE SZARVASGOMBÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  drága

Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, reszelés, gyalulás, szikkasztás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg spagetti
15 dkg fekete szarvasgomba
4 db szardellafilé
2 gerezd zúzott fokhagyma
¾ dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

A spagettit sós, forró vízben főzzük al dente.

A szarvasgombát meleg vízben mossuk meg, óvatosan dörzsöljük le. Jól szárítsuk meg, és reszeljük finomra.

Az olajat egy kis méretű, vastag falú lábosban melegítsük meglehetősen forróra. A lábast húzzuk le a lángról és tegyük bele a szarvasgombát. Keverjük jól össze. Tegyük vissza a nagyon alacsonyra vett láng fölé, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a szardellát. Nyomkodjuk szét a szardellát, hogy elkeveredhessen az olajjal. Keverjük addig, amíg az olaj átveszi a fokhagyma ízét. Vigyázzunk arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg és az olaj ne legyen túl forró. Húzzuk le a lángról. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk és borsozzuk.

A tésztát csepegtessük le és tegyük melegített tálba. Öntsük rá a szarvasgombás mártást, jól rázzuk össze és tálaljuk.

A szarvasgombás spagetti a Közép-Olaszországban található Umbria specialitása, amely híres a fekete szarvasgombájáról. A szarvasgomba szezonja karácsonytól márciusig tart, az év többi részében használjunk konzervgombát.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.