Gránátalmás pulykasült Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, kötözőzsineg, papírtörlő, serpenyő, sütő, turmixgép, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, kötözés, sütés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db bébipulyka
3 db érett gránátalma
4 levél apróra vágott zsálya
1 ⅔ dl extraszűz olívaolaj
6 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A pulykát hideg vízben mossuk meg és papírtörlővel szárítsuk le. A belsejét szórjuk meg egy kevés sóval, tegyük bele a vaj felét. Kötözzük össze úgy, hogy a lábak és a szárnyak szorosan simuljanak az oldalaihoz. Tegyük a pulykát egy mélyebb tepsibe vagy tűzálló tálba. Kenjük rá a maradék vajat, locsoljuk meg 1,2 dl olajjal és szórjuk rá a zsályát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 180 percen keresztül. Sütés közben időnként locsoljuk meg saját szaftjával. 2 gránátalma húsát turmixoljuk gyümölcslévé. Mikor a pulyka már 90 perce a sütőben van, öntözzük meg a gránátalmalé felével. Mossuk és tisztítsuk meg a májat. Vágjuk durvára, majd nagy láng felett süssük meg 1 evőkanál olajon. Adjuk hozzá a maradék gránátalmalevet, sózzuk és borsozzuk, majd húzzuk le a lángról. Amikor a pulyka megsült, vágjuk 8 darabra. Tegyük egy tűzálló tálba, és öntsük rá a májas-gránátalmás mártást. Szórjuk rá a megmaradt gránátalma húsát, majd előmelegített sütőben 230 fokon süssük 10 percig, mielőtt tálaljuk.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
A sütés megkezdése előtt adjunk a hús mellé kb. egy dl száraz vörösbort. Sokkal porhanyósabb lesz a hús. Lehetőleg ugyanazt a bort használjuk, amit kínálni fogunk hozzá.
Körülbelül (májjal együtt) 2 kg-os pulykát válasszunk.