Vegyes rétes Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 60 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, kenőecset, keverőtál, konyharuha, reszelő, séfkés, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely
Eljárások: áztatás, göngyölés, habverés, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csomag réteslap
Káposztás töltelékhez:
120 dkg fejes káposzta
5 dkg kristálycukor
1 késhegynyi törött bors
10 dkg zsír
ízlés szerint só
Meggyes töltelékhez:
100 dkg meggy
5 dkg morzsa
1 késhegynyi reszelt citromhéj
10 dkg porcukor
5 dkg dióbél
5 dkg zsír
Túrótöltelékhez:
50 dkg tehéntúró
1 dl tejföl
10 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
1 késhegynyi citromhéj
2 db tojás
1 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
3 dkg zsír
ízlés szerint só

Elkészítés:

A réteslapot egy abroszra kiterítjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk. Az alábbi töltelékekkel tölthetjük.

Meggyes töltelék:

A megmosott, szárától mentes, magozott meggyet szükség szerint lecsöpögtetjük, cukros fahéjjal, gorombára őrölt dióval, reszelt citromhéjjal ízesítetten, szükség szerint kevés édes morzsával lazán összeforgatjuk.

Káposztás töltelék:

A megtisztított, megmosott fejes káposztát daraboljuk és lereszeljük. Besózva kis ideig állni hagyjuk. Később levét kifacsarjuk, és a káposztát lazán felrázva a zsírban a zsírban karamellizált cukorra tesszük, és levét elsütve azt aranysárgára pirítjuk. Végezetül törött borssal fűszerezzük. E tölteléket a tészta felületére csak akkor vihetjük fel, ha az már aláhűlt.

Túrótöltelék:

A tehéntúrót szitán áttörjük. A vajat cukorral, tojássárgájával habosra keverjük, ehhez adjuk az előkészített túrót, kevésnyi sót, áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat, szükséges mennyiségű tejfölt. Végezetül lazán beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.

Ezután a réteslapot felgöngyöljük és kevés vajjal megkenjük. Forró sütőbe téve aranysárágára sütjük. (Csányi József mesterszakács)

A készen vásárolt réteslap hajlamos a törésre, ezért néhány órára rakjuk nedves konyharuhába.