Vegyes rétes Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, kenőecset, keverőtál, konyharuha, reszelő, séfkés, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely
Eljárások: áztatás, göngyölés, habverés, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés
Adag: 1 tepsi
Elkészítés:
A réteslapot egy abroszra kiterítjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk. Az alábbi töltelékekkel tölthetjük.
Meggyes töltelék:
A megmosott, szárától mentes, magozott meggyet szükség szerint lecsöpögtetjük, cukros fahéjjal, gorombára őrölt dióval, reszelt citromhéjjal ízesítetten, szükség szerint kevés édes morzsával lazán összeforgatjuk.
Káposztás töltelék:
A megtisztított, megmosott fejes káposztát daraboljuk és lereszeljük. Besózva kis ideig állni hagyjuk. Később levét kifacsarjuk, és a káposztát lazán felrázva a zsírban a zsírban karamellizált cukorra tesszük, és levét elsütve azt aranysárgára pirítjuk. Végezetül törött borssal fűszerezzük. E tölteléket a tészta felületére csak akkor vihetjük fel, ha az már aláhűlt.
Túrótöltelék:
A tehéntúrót szitán áttörjük. A vajat cukorral, tojássárgájával habosra keverjük, ehhez adjuk az előkészített túrót, kevésnyi sót, áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat, szükséges mennyiségű tejfölt. Végezetül lazán beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.
Ezután a réteslapot felgöngyöljük és kevés vajjal megkenjük. Forró sütőbe téve aranysárágára sütjük. (Csányi József mesterszakács)