ALGÉRIAI KUSZKUSZ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kés, lábas, szűrőbetétes párolóedény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, hámozás, párolás

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg csirkemell
30 dkg birkahús
20 dkg száraz csicseriborsó

vagy

20 dkg szárazborsó
40 dkg búzadara

vagy

40 dkg kuszkusz
1 kis doboz paradicsompüré
2 dl vörösbor
30 dkg cukkini
5 dkg mazsola
50 dkg sárgarépa
1 db hagyma
5 evőkanál olaj
20 dkg paradicsom
1 db tyúkhúsleveskocka
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A borsót beáztatjuk, majd sós vízben megfőzzük.

A hagymát apróra vágjuk és 3 evőkanál olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk előbb a kockára vágott birkahúst, átsütjük vele, majd a csirkét, amivel szintén átsütjük és az egészet félpuhára pároljuk a borral. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, a cukkinit és a paradicsomot.

A grízt közben leöntjük egy pohár vízzel és 30 percig állni hagyjuk. Az ételt úgy kell puhára párolni, hogy a grízt vagy a kuszkuszt, egy szűrőben gőz fölé tesszük és letakarjuk. Kb. 30 perc alatt mindkettő kész. A végén sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a borsót és a mazsolát. Tálalás előtt a grízt 2 kanál olajjal összekeverjük.

A kuszkusz apró szemű tarhonyával is jól helyettesíthető.
Ha nem magunknak, hanem arab vendégnek készítjük ezt az ételt a bor helyett vizet használjunk.