PIZZA PÁRMAI SONKÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: borsdaráló, kés, lábas, pizzasütő tepsi, reszelő, sütő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg vékonyra szeletelt pármai sonka
5 dkg frissen reszelt pecorino sajt
40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
1 csomó újhagyma
40 dkg zöldspárga
2 evőkanál olívaolaj
1 adag pizzatészta
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Elkészítjük a pizzatésztát, és hagyjuk kelni. Enyhén megolajozzuk a sütőlapot, és a tésztát közvetlenül ezen nyújtjuk ki.

2. Megmossuk a spárgát, fás végeit levágjuk (általában érezhető, honnantól puha), és 5 cm hosszú darabokra szeljük. Az újhagyma gyökerét és az egészen sötét levélrészeket levágjuk, majd a hagymát megmossuk, és hosszában kettévágjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (a légkeverésest előmelegítés nélkül 180 fokra kapcsoljuk).

4. A zöldségeket forrásban lévő, bő vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízzel hirtelen leöblítjük, és lecsöpögtetjük őket.

5. A konzerv paradicsomot sóval, borssal fűszerezzük, és a tésztára kenjük. Rárakjuk a zöldségeket, megszórjuk sajttal, és meglocsoljuk olívaolajjal. A pizzát a sütő középső részén kb. 20 percig sütjük. Közben a sonkáról leválasztjuk a zsíros részt és leheletvékony szeletekre vágjuk.

6. Amikor a pizzát kivesszük a sütőből, rátesszük a sonkát, felszeleteljük, és így kínáljuk.

PIZZATÉSZTA

4 evőkanál olívaolaj
30 dkg liszt
1.5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
ízlés szerint só
A gyúráshoz::
igény szerint liszt

1. Egy tálba öntjük a lisztet, és elkeverjük egy nagy csipet sóval és az olajjal. Szétmorzsoljuk az élesztőt, és a langyos vízben felfuttatjuk.

2. A tálban először jól összekeverjük az egészet, utána már könnyebben megy a nyújtódeszkán. Megszórjuk egy kis liszttel, és a tésztát erőteljesen átgyúrjuk, míg szép selymes és sima lesz, vagy amíg a karunk bírja…

3. A tésztagolyót visszatesszük a tálba, letakarjuk egy konyharuhával, és várunk. Úgy 30-45 perc múlva a tészta kb. a duplájára dagad, így készen áll a sütésre.