Fokhagymás koszorú Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, formázás, gyúrás, kelesztés, sütés, szitálás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 teáskanál tengeri só
másfél dl langyos víz
1 teáskanál méz
1 evőkanál apróra vágott, friss zsályalevél
1 zacskó szárított élesztő
25 dkg teljes kiörlésű finomliszt
A kikenéshez:
igény szerint margarin

Elkészítés:

1. Egy sütőlemezt vékonyan kikenünk margarinnal. A lisztet nagy tálba szitáljuk, és a kiszitált korpát is közékeverjük.

2. A szárított élesztőt, a zsályát és a só felét belekeverjük. 1 teáskanál fokhagymát félreteszünk a szóráshoz, a többit belekeverjük. Hozzáadjuk a mézet és a vizet, és az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk.

3. A tésztát belisztezett deszkán kézzel vagy elektromos mixer dagasztóvillájával kb. 5 percig dagasztjuk (1. kép).

4. A tésztát margarinnal kikent tálban, meleg helyen, befedve kelni hagyjuk, amíg a kétszeresére nem nő.

5. A tésztát néhány percig újra átdagasztjuk, majd egy gyűrűt formálunk belőle, és az előkészített sütőlemezre fektetjük (2. kép).

6. A kész gyűrűt befedjük, és további 30 percig hagyjuk kelni, amíg a tészta jó rugalmas nem lesz. Akkor a megmaradt sóval és a fokhagymával megszórjuk (3. kép).

7. A koszorút 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.