Fokhagymás koszorú Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. Egy sütőlemezt vékonyan kikenünk margarinnal. A lisztet nagy tálba szitáljuk, és a kiszitált korpát is közékeverjük.
2. A szárított élesztőt, a zsályát és a só felét belekeverjük. 1 teáskanál fokhagymát félreteszünk a szóráshoz, a többit belekeverjük. Hozzáadjuk a mézet és a vizet, és az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk.
3. A tésztát belisztezett deszkán kézzel vagy elektromos mixer dagasztóvillájával kb. 5 percig dagasztjuk (1. kép).
4. A tésztát margarinnal kikent tálban, meleg helyen, befedve kelni hagyjuk, amíg a kétszeresére nem nő.
5. A tésztát néhány percig újra átdagasztjuk, majd egy gyűrűt formálunk belőle, és az előkészített sütőlemezre fektetjük (2. kép).
6. A kész gyűrűt befedjük, és további 30 percig hagyjuk kelni, amíg a tészta jó rugalmas nem lesz. Akkor a megmaradt sóval és a fokhagymával megszórjuk (3. kép).
7. A koszorút 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.