Vörösboros rizottó Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben olvasszunk össze 2 dkg vajat az olívaolajjal, és pároljuk benne üvegesre a finomra aprított hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt marhavelőt és a babérleveleket.
2. Ha a hagyma már puha, öntsük rá a bor felét, és forraljuk el. Ezután tegyük bele a rizst, vegyük feljebb a lángot, és fakanállal jól keverjük át.
3. A bor másik felét hígítsuk egy merőkanálnyi levessel, és keverjünk el benne 3 evőkanálnyi paradicsompürét. Ha a rizs már átforrósodott, öntsük rá, és adjuk hozzá a zsályaleveleket is.
4. Főzzük tovább kevergetve, és ha a rizs ezt a levet is felszívta, akkor fokozatosan adjuk hozzá a húslevest.
5. Végül keverjük bele a maradék vajat és a sajtot, bőségesen szórjunk rá frissel őrölt fekete borsot, fűszerezzük csipetnyi szerecsendióval, és tegyünk a tetejére 3-4 evőkanálnyi forró vörösbort. Ezt a rizottót hagyományosan kanállal eszik, sohasem villával.