Vörösboros rizottó Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: borsdaráló, fakanál, kés, serpenyő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
36 dkg rizottórizs
6 dl száraz vörösbor
1 csipet reszelt szerecsendió
8 dkg reszelt parmezán sajt
1 kisebb csomó zsálya
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 db babérlevél
5 dkg marhavelő
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
8 dkg vaj
ízlés szerint frissen reszelt fekete bors
igény szerint marhahúsleves

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben olvasszunk össze 2 dkg vajat az olívaolajjal, és pároljuk benne üvegesre a finomra aprított hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt marhavelőt és a babérleveleket.

2. Ha a hagyma már puha, öntsük rá a bor felét, és forraljuk el. Ezután tegyük bele a rizst, vegyük feljebb a lángot, és fakanállal jól keverjük át.

3. A bor másik felét hígítsuk egy merőkanálnyi levessel, és keverjünk el benne 3 evőkanálnyi paradicsompürét. Ha a rizs már átforrósodott, öntsük rá, és adjuk hozzá a zsályaleveleket is.

4. Főzzük tovább kevergetve, és ha a rizs ezt a levet is felszívta, akkor fokozatosan adjuk hozzá a húslevest.

5. Végül keverjük bele a maradék vajat és a sajtot, bőségesen szórjunk rá frissel őrölt fekete borsot, fűszerezzük csipetnyi szerecsendióval, és tegyünk a tetejére 3-4 evőkanálnyi forró vörösbort. Ezt a rizottót hagyományosan kanállal eszik, sohasem villával.