Andalúz gazpacho Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  olcsó

Eszközök: borsdaráló, hűtőszekrény, kés, lábas, sütő, tepsi, turmixgép
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kimagozás, sütés, turmixolás

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg uborka
80 dkg paradicsom
1 db sárga húsú paprika
1 db zöld húsú paprika
1 db piros húsú paprika
6 szem köménymag
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
 dl borecet
5 dkg hagyma
25 dkg kenyérbél
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint durva szemcséjű só

Elkészítés:

1. A hagymát finomra vágjuk és 30 percre a borecetbe áztatjuk.

2. A paradicsomot meghámozzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Negyedrészét kis kockákra vágjuk, a többit félretesszük.

3. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Turmixgépben összedolgozzuk a kinyomkodott kenyeret, az ecetben áztatott hagymát, a köményt, a hámozott, félbevágott paradicsomot (a kis paradicsomkockákat nem!), a fokhagymát és az olívaolajat. Felöntjük kb. 1 liter jéghideg vízzel, sóval, borssal ízesítjük és a hűtőbe tesszük.

4. A paprikát félbevágjuk, néhány percre forró sütőbe toljuk, bőrét lehúzzuk, húsát kis kockákra vágjuk.

5. Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Szűrőbe tesszük, megszórjuk durva szemű sóval. 30 percig állni hagyjuk, végül kis kockákra vágjuk.

6. Ezután a leveshez adjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát és uborkát.

Ha a leves túl sűrű, jégbe hűtött vízzel hígíthatjuk.